már
19

Kultúrmorzsák

Címkék: helyszín diósd diósdrock | Szerző: Gyik | 10:29 am

avagy mit érdemes tudni Diósdról, ha már egyszer odazarándokolunk?

Kedves Diósdrockerek!

Mivel nem vagyunk annyira tudatlan, faragatlan népek, aminek (néha) kinézünk, gondoltam mai posztomban kicsit összeszednék pár érdekes, vagy kevésbé érdekes tényt Diósd tekintélyes múltjáról. Akit bővebben érdekel a téma, akkor a Diósdfa honlapon (www.diosdfa.hu/hu/main.php) a Diósd története menüpontban el tud mélyedni a kérdésben. (az írás zöme is onnan származik, külön köszönet érte!)
De lássuk, mit is lehet tudni Diósdrock helyszínéről?

  • XIII. században találkozunk először Diósd említésével, az azt megelőző időszak ködbe (=sörbe?!) veszett századaiban egy-egy legendában, krónikában újra és újra előbukkan a  település, hol Diod, hol pedig Dyod, Gyog, Gyod, Gyogh falu névvel (minden buli után átnevezték? Szép…).
  • A településről először a X. században történik említés a Gesta Hungarorum-ban, így Diósd egyike legrégebben lakott településeinknek (ezt mintha már hallottuk volna…).
  • Az Árpád-házi királyok trónviszályaiban is feltűnik Diód. A fehérvári veresége után menekülő IV. István ellenkirályt itt fogta el egy Elek nevű pór. (biztos, hogy ide megyünk bulizni? Valahogy nem fogom magam biztonságban érezni…)
  • 1675-ben Illésházy Miklós 2300 forintért 12 évre elzálogosítja Szapári Péternek és feleségének birtokait, köztük Dióst. A források most mondják először Diósnak ezt a helyet. Illésházy 1695-ben ismét elzálogosította Szapári Péternek további 18 évre, ez alkalommal 1200 forintért. (én most adok érte 5000-et 20 évre. Vihetem?)
  • A földesúr már provizort (felügyelőt, gondnokot) tart, aki 1729. március 22-én eltiltja Törökbálint lakóit Érd, Berki és Diósd határának használatától. (ez nekem gyanús… Tényleg kezdek félni)
  • A legelső Fejér megyei dikális összeírás, amely 1774-ben készült, Diósdon már 20 családot jegyez föl, akiknek összesen 17 tehenük és 92 kapás szőlőjük volt. Két házas és egy házatlan zsellér kivételével mindegyik családnak volt egy-egy tehene. (fogadjunk, hogy ha kellően ügyesen keresünk a házban, mi is találunk legalább egyet.)
  • 1828-ban a földesúr Batthyány Fülöp  mindössze öt épülettel rendelkezett: a vendégfogadó, egy fészer, prés- és dézsmaszedő ház, egy csőszlakás és egy birkaúsztató (nekünk Attila azt hazudta, hogy most épül a ház… na persze…)
  • A diósdi intézőbizottság is sokat küzdött az ellátási gondokkal 1919-ben. A község részére 400 liter ecetet kér, és indokolásul megjegyzi: "A lakosság nagyfokú türelmetlenkedése csaknem tarthatatlan."  (ez Diósdrockon nagy valószínűleg csak fokozná a puskaporos hangulatot)
  • 2005-ben a lakkosságon egy csendes délután rossz érzés söpör végig. Nem tart sokáig, nem is tudják a lakosok miért, ahogy jön, olyan gyorsan is múlik el. Ugyanebben a pillanatban toll sercen egy budapesti ügyvédi irodában, és egy szerződés jobb alsó sarkába egy nevek kanyarít egy elszánt kertépítő.
  • 2008 húsvétján egy flekkensütés fedőtörténettel megrendezésre kerül a 0. Diósdrock fesztivál. A lakók kedélyesen mosolyognak még: nem hozzák összefüggésbe a 2008-as megmagyarázhatatlan eseménnyel (amelyet rövid ideig Múlder Sándor és Szkáli Gizella  is vizsgált, eredménytelenül).
  • 2009 júniusában megrendezésre került az I. Diósdrock fesztivál, mely felkészületlenül érte a békés diósdiakat. Sokáig a derék lakosok csak félve merészkedtek a Diófa Sor környékére vagy éppen a pesti buszra szálltak fel kevesebben. Legendák kezdtek keringeni földből kimászó lényekről, szomjukat oltani kívánó hangos kreatúrákról és effélékről.
  • 2010 áprilisa: a jelek, melyek megelőzték a 2009-es eseményeket ismét megfigyelhetők: a Diófa sortól nyugatra többször porzik a földút, sokszor látnak sötétített ablak nélküli Ignist az utakon…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diosdrock.blog.hu/api/trackback/id/tr531851770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása