már
23

Avagy: Az ásó a legjobb barátunk!

A "Katonai Témák Baráti Köre" honlapjáról a következő hasznos információkat sikerült összegyűjtenem. Remélem értékelni fogjátok :) Idézet következik:

A gyalogsági ásóról

- Minden gyalogos magával hordja övén, vagy háti táskájában a saját ásóját. Harcközben, ha megállást parancsolnak, rögtön ásni kezd és 3 perc alatt (földbe) kb. 15 cm mély árkot ás magának, melybe belefeküdve védve van a golyóktól és a repeszektől. A kiásott földből mellvédet készít magának az ellenség irányában. Egy gyorsan kiásott ideiglenes fekvő állás nagy eséllyel védelmet nyújthat a katonának, még akkor is, ha páncélos halad el felette (rajta keresztül).

- Hogyha nem hallatszik újabb parancsszó, elkezdi mélyíteni az állását kényelmes fekvő állásá, majd térdelővé, végül állóvá. Újabb parancs híjján álcázza magát, és elkezd ásni a bal oldalán lévő társa felé, így pár óra múlva a katonák árokhálózattal lesznek összekötve egymással. Először saját szakasz szinten teremtik meg az összeköttetést, aztán a többi szakasszal. Következik a parancsnoki állás elkészítése a kommunikáció összeköttetésével, megerősítik a lövészárkokat és javítanak az álcázáson. Másnap reggelre ásóik segítségével egy erős védelmi vonalat építhetnek ki a katonák.

- A gyalogosok ugyanezt az ásót használják elesett társaik elföldelésére. Használja evezésre, ágak levágására, harcol vele, ha szükséges, az ásó éleit mindig élesen tarja. A katonai ásót a gyalogos mérésre is használja, melynek hossza kinyitva 50cm, az éle 15cm széles, és 18cm hosszú.

- A jó minőségű katonai ásók nem összecsukhatóak (fixek), borotva élesek, zöld vagy fekete színűre festettek, hogy használatuk közben ne csillanjon meg rajtuk a napfény.

- Azok a katonák, akik elsajátították ásójuk szakszerű használatát, terepen olyan fedezékeket alakíthatnak ki, ami szinte minden fajta ellenséges fegyvertől megvédhetik.

- A katonák kiképezhetők az ásó fegyverkénti használatára, sokan esküdnek rá, hogy egy ásó többet ér a közelharcban mint a bajonét. Jó fegyverként szolgálhat őrök és kutyák ellen, az ásót könnyen meg lehet tanulni dobni is, a 32cm hosszú nyelét feszítő fogások bevitelénél lehet kitűnően alkalmazni az ellenséges katonák ellen.

(Eredeti szerző: Josic Julien - köszönjük Julien!)

Én most már rájöttem, hogy bizony, minden háztartásba kell egy...
...katonai ásó :)))

A bejegyzés trackback címe:

https://diosdrock.blog.hu/api/trackback/id/tr761860615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyik 2010.03.23. 17:12:45

Ha nem lehet az igazán jó katonai ásót összecsukni, akkor összecsukható gödröt sem lehet ásni vele ugye? Mert mivel azt mondtátok nincs már gödör, akkor az össze lett (nagyon) csukva, így kizárt hogy volna nektek jófajta katonai ásótok. Ergo bár kell minden háztartásba egy katonai ásó, szerintem nektek valójában nincs is katonai ásótok. (és Attila katonai múltját még nem is részletezzük, ez a best-of program része...)

"TÖRPE" 2010.03.23. 19:35:12

hát ez már brutális.
főleg az ásó mint fegyver.
ÉVI senki nem kaphat ásó.
mindenki oldja meg maga.
gondolj bele.
ha csak egy ásó van.
ketten tuti össze vesznek(tudjuk kik)
ha két ásó van. akkor meg összevesznek hol könnyebb az ásás(tuti az előszobánál kezdik)
és ha egymás ellen fordulnak?
vagy ön maguk ellen?
vagy ellenünk.
brrrrrrrrrrrr
gondolkodjunk
igyunk.
süti beállítások módosítása