jan
5

Sziasztok!

Bár nem vagyunk egy politikai témájú blog, sőt, alapvetően magasról teszünk általában az ilyesmire, de a médiatörvény kapcsán leltem egy űbervicces passzusra.

Történt ugyanis dióhéjban, hogy a kis hazánk egyik zeneadója volt olyan dög, hogy leadta a Tankcsapda Nem kell semmi c. nótáját klippestül.

Nos, erre az ORTT az alábbi hivatalos (!!!) levelet mellékelve büntetett. Nem t'om mennyit, de nem is érdekel, olvassátok, bár nem ostromolja a Loituma pikáns magaslatait, de azért sírvaröhögős.

"A klipben egy igen problémás alaptörténettel szembesülhettek a kiskorúak, melyet az alkotók nem kellő körültekintéssel kezeltek, s így a 12 év alattiak számára a feldolgozást segítő szülői magyarázatok elengedhetetlenek lettek volna.

A történet Forgács István postásról szól, aki a munkáját végezvén, a forró nyár kellős közepén meglát egy szórakozó fiatalokkal teli cabrio autót az úton, majd hirtelen az a gondolata támad, hogy ő is megengedhet magának ’egy kis szórakozást’, és ellopja a kézbesítendő pénzösszeget. Felszáll egy távolsági buszra, jegyet, hamburgert és alkoholt vásárol az ellopott pénzen. Az alaptörténet problémás mivoltát a klip szövege felerősíti, ezáltal káros üzenetet közvetít a kiskorú nézők felé.

A szám morálisan destruktív tartalma, mely az unalomról, a teljes elégedetlenségről és a fásultságról szól, olybá tűnhet a kiskorúak számára, hogy egy illegális cselekedettel kitörhetünk a hétköznapok monoton világából, elérhetjük, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és azt csináljuk, amit igazán akarunk. Berúgni, másnaposnak lenni pedig megoldás lehet- akár időszakosan is - a problémánkra.

Bár a történet „törvényes” befejezéssel zárul, - hiszen Forgács Istvánt elkapják a rendőrök, és tíz hónap szabadságvesztésre ítélik - megjelenik egy másik üzenet is a klip végén Forgács mondatán keresztül: „Csak egyszer igazán jól akartam magam érezni az életben…”. Ezzel a zeneszám valójában szánalmat ébreszt a nézőkben a postás iránt, s nem határolódik el egyértelműen attól, hogy valójában mégiscsak egy bűncselekményről van szó. A szabadságot és a boldogságot jelentő életcél, a „Hadd rúgjak be végre elégszer már; És nem érdekel már többé csak a buli, meg a pia, meg a haverok” mindennemű kritika nélkül marad.

További problémaként merült fel a klipben előforduló trágár kifejezések használata, melyek ugyan nem hallatszanak egyértelműen, de a szövegkörnyezetet és a zene ritmusát tekintve mégis kikövetkeztethetők. A trágár megnyilvánulásokat tovább erősítették az együttes tagjainak „beintő” kézmozdulatai is."

A bejegyzés trackback címe:

https://diosdrock.blog.hu/api/trackback/id/tr942562373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diósdrock 2011.01.06. 19:40:24

Még szerencse, hogy az elmúlt 20 évben sem volt szükségünk arra, hogy a Tankcsapdát bármely média játssza nekünk, hallgatjuk azt mi magunktól is... és az elmúlt 20 év Tankcsapda hallgatása dacára is rendes emberek lettünk.

VAGY NEM??? ;)

Diósdrock 2011.01.06. 19:45:43

És egyébként télleg közérdekű volt az információ :)
Remélem megjelenik még egy-két verselemzés a Tankcsapda kapcsán. El kéne gondolkodnunk, hogy melyik TCS számot kérjük a hétvégi kívánságműsorban, hogy aztán a nagytudású eszementek a következő hétfőn újabb hasonlóan humoros cuccal rukkoljanak elő és derítsék fel a szürke hétköznapokat :))) Pl. Kis orosz lány? Ki mire szavaz? :)

Köszike Gyík!!! :)

Diósdrock 2011.01.06. 20:38:01

Ja igen, és a lényeg: a Tankcsapda fúj-fúj, bezzeg a MACSEB (Marika!!! :) ), az mehet! Inkább arra kéne a büntetést kiszabni, aki azt a MACSEBet vetíti!!!

Gyik 2011.01.07. 08:08:47

Én a jönnek a férgek interpretációját olvasnám Szalai Annamária tollából!
Egyébként a Macseb mellé már tényleg kíváncsiság fűz a kifordított fiúhoz...
süti beállítások módosítása