jan
6

Hátha valaki nem csak szilveszterkor enné :) Bár azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a szilveszteri főzet valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen produktum volt :)

A legfontosabb hozzávalók: Diósd, Macika, meg egy bogrács.

Egyébként pedig a hivatalos verzió a világ második legjobb szakácskönyvéből, a NAGY PIROSból (= Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem) van:

Hozzávalók (a borgácsba eleve minimum a 2x-ese került mindennek):
25 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér (Törpelátogatás esetén szigorúan egyben hagyva), 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj (esetünkben szezámmagolaj + sima étolaj együtt), 1 púpozott evőkanál finomliszt (esetünkben zabpehely), 2 babérlevél, 1 evőkanál Delikát vagy 1 marhahúsleves kocka (esetükben tyúkhúsleves kocka), fél kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany (esetünkben csemege Piros Arany és Erős Pista és őrölt paprika is), 1 evőkanál mustár (esetünkben sima is és dijoni csípős is), 2 dl tejföl, 1 kiskanál 6%-os tárkonyos ételecet (esetünkben ez kihagyva), fél csokor petrezselyem (szintén kihagyva), 4 virsli (esetünkben kicsit több). Plusz Macika még rakott bele borsot is.

Elkészítés:
1. Lencsét átválogatni, 2-3 órára beáztatni. Zöldségeket megpucolni, a hagymát finomra vágni, a többit meg karikára. (Kivéve, ha Törpe is ott van.)
2. Az olajon először a hagymát megfuttatni, majd a zöldségekkel együtt megpirítani. Liszttel (zabpehellyel) meghinteni, összekeverni, majd annyi vízzel felönteni, amennyi levest szeretnénk.
3. A lencsét hozzáadni, és kevergetve felforralni. Megfűszerezni, majd fedő alatt kis lángon 30 perc alatt puhára főzni. Végül bele a tejfölt (tejfölt előtte egy kis forró levessel összekeverni).
4. Az ecettel pikánsra ízesíteni (ez nem történt meg), a felaprított petrezselymet meg a karikára vágott virslit hozzáadni (petrezselyem nélkül is jó...)

És amit a szakácskönyv nem ír: végy még hozzá egy kis frissen sült kovászos parasztkenyeret, mert azzal megtoldva az igazi! :)

Puszik, Évi

 

U.I.: Egyébként meg azért volt olyan finom, mert én pucoltam a zöldségeket, és nem hagytam Macikát, hogy elsózza :)))

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diosdrock.blog.hu/api/trackback/id/tr432565864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyik 2011.01.07. 08:24:41

Miért el volt sózva???
Egyébként köszi, asszem gyakorolni kell...

Diósdrock 2011.01.07. 17:41:56

Nem volt elsózva.
Ez köszönhető nekem. Merthogy Macika egyébként néha nagy lendülettel bánik a sószóróval :)

"TÖRPE" 2011.01.08. 20:17:15

na baszus
már az is baj ha macika szerelmes
tudjuk kibe,
nem értjük
de elfogadjuk.
szerelmes és össze vissza rakja a járólapot elsózza az ételt.stb

gyikhus 2011.01.09. 11:59:12

Még jó, hogy nem keveri össze (a sózott padló, avagy a járólapos lencse esete...)
Tiszta szerencse, hogy van egy Adminánk!
süti beállítások módosítása